De  liefde  voor  paardensport,  van  generatie  op  generatie ……

Tiliahof wordt uitgebaat door Steven De Grande en Gwendy Denutte samen met hun 3 kinderen, alle geboren in Tielt. Vandaar meteen ook de naamkeuze: Tiliahof.

Deze naam verwijst naar onze afkomst nl: de stad Tielt. De stad Tielt zou volgens diverse geschiedschrijvers haar naam kunnen te danken hebben aan de ‘tilia’ wat de Latijnse benaming voor lindeboom is. De lindeboom is volgens verschillende oude legendes een heilige boom, ook wel eens de boom van de liefde genoemd. De godin Freya (godin van de vruchtbaarheid en de liefde) zou huizen in de lindeboom. De boom zou ook symbool staan voor genegenheid, geborgenheid, vriendschap, het familiale,…

Onze liefde voor elkaar en voor de paarden neemt een heel belangrijke plaats in in ons gezin en de keuze voor de naam Tiliahof was dus snel gemaakt.

Met Steven en Gwendy aan het roer van Tiliahof, hebben we 2 sterke persoonlijkheden die van kindsbeen af in de paardenwereld vertoeven en ook zelf actief de paardensport beoefenen.

Gwendy is eigenlijk boekhoudster van opleiding, maar  heeft reeds een jarenlange ervaring opgebouwd in het lesgeven via oa. BLOSO-kampen en andere sportfederaties. Zij leerde al velen de basisbeginselen en de vreugde van het paardrijden kennen. Zij volgde enkele jaren geleden ook de opleiding paardenhouderij / fokkerij bij NAC. Gwendy zetelt ook in de raden van bestuur van VLP (Vlaamse Liga Paardensport) en KBRSF (Koninklijke Ruitersport Federatie). Zij is eveneens voorzitster van de commissie horseball bij VLP.

Bij de familie ‘Denutte’ zit de paardenmicrobe reeds jarenlang in het bloed via grootmoeder Mevr. José Denutte-Santermans. Deze kranige dame bleef actief paardrijden tot ze ruim een stuk in de zeventig was. Toen haar trouwe viervoeter ‘Otto’, waar ze vele jaren plezier mee beleefde, heel plots het leven liet aan een hartaderbreuk, besloot ze dat ze op dergelijke gezegende leeftijd niet meer kon herbeginnen met een jong(er) paard en moest ze met veel spijt haar helm en laarzen aan de haak hangen. Vier van haar vijf zonen hadden ook de kriebels voor de paarden te pakken en gaven die inmiddels op hun beurt met de paplepel mee aan hun kinderen zoals oa. Hendrik Denutte, gerenommeerd en succesvol jumpingruiter, Timothy Denutte: actief in de eventing en horseball.

Steven is verpleegkundige van opleiding en met hem aan het roer, hebben we meteen onze ‘eerste hulpverlener’ onmiddellijk bij de hand. Steven is zelf fervent sporter en vond volledig zijn gading in de horseball. Hij is reeds 18 jaar actief in deze spectaculaire sport. Hij maakt sinds jaren deel uit van horseball team TooXTreme, reeds meerdere keren vice-kampioen van België, vorig jaar winnaar van de Beker van België, meerdere keren finalist van de Flanders Horseballcup. Hun thuisbasis is Tiliahof.

Steven nam ook meerdere malen deel aan verschillende EK’s horseball als chef d’équipe en nam in 2013 de nationale ploeg van de dames onder zijn vleugels en begeleidde hen als nationale coach doorheen het EK te Saint-Lô. Ze behaalden de bronzen plak.

Ook Steven zijn mama is nog actief paardensporter meer bepaald in de reining.

Hun kinderen Manon, Marie en Baptiste vormen dus al een 4de generatie met de paardenmicrobe.  Zij zoeken momenteel nog een beetje hun weg binnen de verschillende disciplines van de paardensport en zullen deze in Tiliahof met de geschikte begeleiding zeker en vast wel vinden. Ook zij dragen respect en liefde voor het dier bijzonder hoog in het vaandel.

Onder onze klanten, kennen wij reeds meerdere families die de passie voor de paarden doorgeven van generatie op generatie.

Leave Comment